Ryba po grecku to – paradoksalnie - polski klasyk rybny. Ryba po japońsku jest moim zdaniem nawet lepsza od tej po grecku ,. No tak, dokładnie taka ryba po grecku zawsze pojawia się na stołach w święta. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy.
Włoszczyzna paski Hortex – opakowanie. Jak przyrządzić tradycyjną rybę po grecku ?
Zobacz sprawdzony przepis Brygidy Kosel. Czerwona papryka w proszku - łyżeczka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny.
Jej przygotowanie nie wymaga wyjątkowych . Ryba to jedno z dań ,które robię co roku na święta. Kosztowałam różnych ryb zrobionych w ten sposób . Przepis dostałam parę lat temu od ciotki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Seler, por i paprykę drobno kroimy. Pieczona ryba po grecku - poznaj najlepszy przepis. Doprawiamy cukrem, słodką papryką , pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, . Wiele osób dodaje do niej także czosnek oraz sproszkowaną słodką paprykę. Wigilijny stół nie może się obejść bez ryby po grecku.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana. Nie można zapomnieć również o zielu angielskim i liściach laurowych. Najlepsza ryba w jarzynach „pod słońcem” z przepisu mojej Babci Nusi,. Potem dodać pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusić. Do tej greckiej dodawana jest także słodka papryka.
Klasyka na wigilijnym stole, czyli ryba po grecku. Pasty z suszonymi pomidorami z . Jeśli chodzi o paprykę postanowiłam, że pokroję ją w paseczki, po to aby wyraźnie. Do wykonania ryby po grecku użyłam anchois konserwowanego w oleju.
Całość podsmażamy na patelni z dodatkiem szklanki wody oraz przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, słodka papryka ). Po tym czasie dodajemy do warzyw koncentrat, mieloną paprykę i musztardę . Jako dodatki, do cebuli doszły drobno krojone lub tarte pomidory i ostra papryka , która dawno temu dodarła na Korfu z Turcji. W oryginale ryba Burdeto jest . Taką właśnie nazwę nosi ryba w sosie pomidorowo-jarzynowym. Choć ten grecki specjał zazwyczaj podawany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.