Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty zarazem, a Meksykanie dodają go niemal do . Ten meksykański sos pojawił się po raz pierwszy już w czasach azteckich.
Guacamole - pasta z awokado na ostro.
Sos guacamole - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Awokado ma wiele zastosowań, a dzięki neutralnemu smakowi doskonale sprawdza się zarówno, jako składnik kremu czekoladowego, jak i . Ten popularny dip pochodzi z Meksyku, a jego początki sięgają czasów azteckich. Nazwa guacamole oznacza po prostu sos z awokado. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.
Dziś przedstawiamy jedną z obowiązkowych pozycji w kuchni meksykańskiej jaką jest oczywiście sos. Meksykański sos , który podbił swoim smakiem i prostotą sporą część świata ;-) Składający się w oryginalnej wersji tylko z trzech składników .
Tortilla z kurczakiem i guacamole. Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie prosto z Meksyku!
Sprawdź jak prosto przygotować domowe guacamole , czyli pastę z awokado. Podawaj z chrupkim pieczywem lub chipsami. Poznaj przepisy i inspiracje . Następnie do awokado dodaję wyciśnięty jeden ząbek czosnku, posiekaną w . Przyprawiamy solą i odrobiną sosu tabasco lub sproszkowaną chili. Jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej.
Odmian guacamole jest bardzo dużo, wszystko . Najlepiej smakuje zaraz po. Słynny meksykański sos guacamole przyrządzany na bazie awokado podaje się w Meksyku do niemal każdej przystawki. Teraz robię ten sos do nachosów, kiedy tylko najdzie mnie ochota.
Zimową porą w sklepach nie trudno o awokado , najlepsze są dojrzałe, ale . Dodaje się do niego także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole zawierają .
Sklep internetowy Kuchnie Świata S. Sos przygotowany na bazie awokado z dodatkiem różnych warzyw, przypraw i ziół. Może służyć zarówno jako dip do . Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Dip pasuje jako pasta do chleba, pieczonych ziemniaków, mięsa. Dla Polaków smaczliwka, dla Azteków awokado , co oznacza drzewo, na którym rosną jądra. To mądre, gdyż awokado zapobiega nowotworom . Jednym z najpopularniejszych przetworów z awokado jest gęsty sos guacamole.
Przygotowywali go już w średniowieczu Aztekowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.