piątek, 27 listopada 2015

Za ostre leczo

Botwinka , piwonie oraz Marcin idzie na wojnę z muchami. Prawie czerwcowy poranek. Najpiękniejszy jest początek dnia, kiedy . Jednak z okazji maja i świeżej botwiny przyszedł czas na wiosenną i jeszcze lepszą wersję tego przepisu. Połączenie buraka oraz kokosa .

To dlatego przetwory jak np. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle . Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego.


Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin . Ma właściwości pobudzające apetyt. Uznawane za symbol wiosny i nadejścia ciepłych dni. Z nazwy podobne, jednak znacząco różnią się od siebie.

Odkryj tajemnice botwiny , . Zupa botwinka - przepis na pyszną sezonową zupę. Taką gotowała moja babcia. Ten przepis w ogóle się nie zdezaktualizował! Jest to moja ulubiona letnia zupa. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie . Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać łodygi.


Po chwili dodać sok z cytryny do smaku (ok. pół cytryny). Biorąc pod uwagę historię buraka, jego walory smakowe, zdrowotne i znaczenie dla gospodarki, zwrot Ty buraku!


Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego. Wersja z orzechami nerkowca jest tak dobra i tak pysznie kremowa, że zrobiłem jej już garnki . Nareszcie przyszła na nią pora! Piękna i rumiana dumnie prezentuje się na warzywnych straganach. Warto jednak wysiać większą ilość roślin, bowiem liście można zamrażać, a botwina niewątpliwie będzie rodzinną atrakcją w środku zimy.


Wraz z nadejściem wiosny zazieleniły się bazary. Najbardziej cieszę się z botwiny , niezastąpionej w zupach, sałatkach, pierogach, tartach .

Co zrobić z botwinki - przepisów. Zobacz pomysłów na dania z botwiny - zobacz, ile pyszności możesz z niej przygotować! Poznaj nasze porady i ciekawostki na temat leków, kosmetyków, wyrobów . Jak wybrać deskę do krojenia? Deska w kuchni jest wielofunkcyjna.


Służy przede wszystkim do krojenia mięs, chleba, siekania warzyw i owoców. Z czym ją jeść - kobieta. Młode buraczki ćwikłowe i ich listki zawierają mnóstwo cennych substancji.


Bio botwinka to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Swoją kulinarną przygodę rozpoczęła jeszcze kilka wieków przed naszą erą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty