Zupa z botwiny to specjał o charakterystycznym różowym kolorze. Podstawowymi składnikami botwinki są młode liście i korzenie buraka . Szybka, sezonowa zupa z botwinki z ziemniakami, warzywami, zieleniną. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Buraki ścieram na tarce o grubych oczkach a liście i łodygi kroję w małe .
Jak wiosna to botwinka , czyli małe, bardzo młode buraki wraz z liśćmi. Zwykle trafia do popularnej zupy o tej samej nazwie, ale nie zawsze . Zupa botwinka na wędzonce: rewelacyjnie smakuje i wygląda bardzo. Po upływie minut do wywaru dodajemy buraczki i liście botwiny.
Mają dużo żelaza, magnezu, fluoru, manganu czy chociażby siarki. Bezmięsna zupa z botwiny to również idealny - ponieważ pełnowartościowy - posiłek dla wegetarian. Sezon na botwinę, czyli młode liście buraka ćwikłowego niedługo zacznie się chylić ku końcowi.
Liście botwinki w zupie lub podjadane na . To ostatnia okazja, aby pokusić się o przygotowanie botwinki ,. Wyniki wyszukiwania dla salatka z lisci botwinki. Sałatka z młodych liści buraka i szpinaku. Kupiłam ostatnio piękną botwinkę - dwa spore pęczki. Wszyscy znamy smaczną zupę z botwinki i orzeźwiający chłodnik.
Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą botwinka określa się też liście buraka ćwikłowego. Zobaczcie przepisy na pyszne zupy z botwiny : na ciepło oraz na zimno. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, . Gotuj wszystkie warzywa do czasu aż będą miękkie.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Sprawdź co można zrobić z młodych liści buraka. Z pewnością wcześniej nie .
W Polsce spożywana na wiosnę kiedy wschodzą pierwsze uprawy buraków. Małe buraczki przy liściach botwinki obrać (nie odcinać od liści), opłukać. Smak ziemi, do którego należą buraki, wcale nie jest prosty i trzeba czasu, żeby go zrozumieć. Na botwinkę czekam cały rok, podobnie jak na nasze krajowe ogórki, pomidory i truskawki. Wreszcie się doczekałam!
Kilka dni temu zakwitł w . Młode liście można jeść na surowo w sałatkach jarzynowych. Można je także blanszować lub przygotować jak szpinak. Botwinkę można także pić. Zaczynamy od umycia botwinki i osuszenia jej.
Oddzielamy buraczki od liści botwinki. Pod koniec wrzucamy posiekane liście botwiny. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Podajemy zupę zabieloną jogurtem lub mlekiem zbożowym . Na bazarkach i straganach robi sie coraz bardziej kolorowo. Uwielbiam pierwszy rabarbar, szpinak, botwinkę. Aż chce się gotować :).
A boćwina to zupełnie inna para kaloszy… Często te trzy określenia są ze sobą . Orzechy namoczyć na noc, następnie osączyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.