Słowo „ żur ” pochodzi od nimieckigo „sauer”, czyli kwaśny , beztoż po czesku nazywo sie „kyselo”. Musiało we downiyjszym nimieckim istnieć . Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa Sauer, co oznacza kwaśny , ukiszony, . Przepis na żurek nieznacznie różni się od tego na barszcz. Ten pierwszy z założenia powinien być bardziej kwaśny , ten drugi za to jest .
Kwaśny z białą kiełbasą, dodatkiem suszonych . Inną kwestią jest to, jak kwaśny żurek lubimy. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu. W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą . Nazwa żur prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa „sur” oznaczającego dawniej coś kwaśnego. Zupa ta szczególnie popularna . Kiedy zakwas będzie idealnie kwaśny na żurek , wlejemy go do butelek.
Bez chemii, zagęszczaczy, konserwantów – tylko czysty, tradycyjny smak – dla Ciebie.
Może gdzieś podświadomie łączy mi się w głowie tradycja spożywania w Wielki Post śledzi i . Wielkanocny obiad to przede wszystkim staropolski żurek. Chociaż ta kwaśna zupa, przyrządzana głównie na bazie białej kiełbasy to . Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku. Najczęściej w żurku znajdziemy jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście . Posts about za kwaśny żurek co zrobić written by dietabezmleka. W polskiej kuchni lubimy kwaśne smaki - wyraziste zupy, kiszone i marynowane przekąski. Może dlatego tak dobrze przyjął się u nas żurek - na . Sama nazwa tej zupy pochodzi od niemieckiego sauer – czyli „ kwaśny ”. Co zrobić jeśli zur wyszedł za kwaśny ? Odpowiednio kwaśny , doprawiony czosnkiem i majerankiem.
W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako . Ponieważ ich dotychczasowe próby przygotowania bazy kończyły się tym, że żurek był albo zbyt kwaśny , albo mdły, był zbyt gęsty lub wręcz . Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny. Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu .
A czy barszcz biały to nie to samo, co żurek ? Obie kwaśne , obie w podobnym kolorze. Jak nic, to zapewne jedna i ta sama zupa o dwóch . Nie chcę zamęczać Was historią tych zup, ale warto wiedzieć, że żur jest kwaśny , ciężki i gotowany na zakwasie z mąki żytniej razowej i nie . Zupa: Żurek 1) Kurczak słodko- kwaśny z ryżem 2) Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty. Jak zrobić tradycyjny żurek ? Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.
O żurkach i barszczu białym napisano już wiele słów. To takie prawdziwie polskie zupy, kwaskowaty smak, aromatyczne zioła, pachnąca .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.