Jak zrobić idealne faworki ? Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd . Wyniki wyszukiwania dla ciasto na faworki sie klei. Nie mają żadnych środków spulchniających więc nie ma obawy.
Ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje, a to najważniejsze. Faworki nie wyszły dlaczego? Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach),. Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić, wręcz sklepać wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.
Kuchnia - Moje gotowanie. Ciasto w trakcie wyrabiania dość mocno się klei , wystarczy .
Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki. Nie smażę ich często, zazwyczaj o tej porze roku. Miksować długo, aż na powierzchni surowego ciasta pokażą się bąbelki.
No i rzeczywiście smakują jak faworki , albo i lepiej nawet – bo są lżejsze i. Kiedy ciasto jest jednolite i nie klei się rozwałkowujemy je cieniutko. Byłam ciekawa, jak robiło się faworki …. W swoim przepisie Disslowa nie wspomina o tym, ale ciasto na faworki. Jeśli lubisz takie słodkości, to z pewnością spodoba Ci się również mój przepis na. Zobacz też koniecznie moje szybkie i proste faworki z ciasta francuskiego.
Smażenie z jednej strony nie powinno trwać dłużej niż sekund na. Ciasto trochę się klei , ale pewnie dałaś za mało mąki. Wadą tej metody jest to, że ciasto jednak się lepi i trzeba jakoś domyć.
Jeszcze nigdy nie miałam tak kruchych i pęcherzastych faworków. Możesz dodać więcej mąki, jeśli ciasto za bardzo się klei. Przepis na chrust nie jest trudny!
Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.
Ciasto będzie dość mocno kleić się do rąk, ale jeśli będzie bardzo. Chrust faworki przepis. Niezawodny przepis na wspaniałe faworki. Złączyć wszystkie składniki w kulę (jeśli ciasto się klei , można dodać więcej mąki). Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą aby nie obeschło.
Wybić wałkiem ciasto aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Oddzielić spory kawałek a resztę przykryć ściereczką lub folią, żeby nie wyschło. Mąkę przesiewamy, a następnie mieszamy z oliwą, żółtkami, cukrem, solą, octem , wyrabiamy dokładnie ciasto ( nie może się kleić do ręki). Wyrabiamy ponownie ciasto do momentu, aż przestaje się kleić do rąk i .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.