czwartek, 28 czerwca 2018

Zalewa do ogórków kiszonych małosolnych

Szukasz pomysłu na zrobienie smacznych ogórków ? Poznaj nowy smak kiszonych ogórków i wypróbuj nasz przepis na kiszone ogórki w zalewie musztardowej! Kiszenie ogórków z pewnością nie ma dla nich żadnych tajemnic! Dobrze przygotowana zalewa na ogórki kiszone to zdecydowanie . Warto również pamiętać, aby nie wylewać zalewy z ogórków kiszonych, wodę pozostałą po kiszeniu ogórków można wypić, zawiera bowiem . Jak zrobić perfekcyjne ogórki małosolne – nie za słabo i nie za bardzo ukiszone?


Jaki rodzaj ogórków wybrać i jak zrobić zalewę ? Korniszony, czyli małe ogórki konserwowe to smaczny dodatek do dań i kanapek. Jeśli znudził Ci się tradycyjny smak, postaw na zalewę z . Pasują do wielu rzeczy jako . Zalewę podgrzej w garnku - musi się zagotować - a następnie zalej nią. Marynatę z ogórków konserwowych możesz połączyć z miękkim . SKŁADNIKI: nieduże ogórki. Wytrawni smakosze powinni je przygotowywać w domu, tym bardziej że nie jest to trudne. Ogórki małosolne mają swoje grono zwolenników.


Całość zalać wrzącą zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Gdy ogórki ukisną - należy przełożyć je do słoików i zalać wodą z kiszenia. Słoiki z ogórkami uzupełnij przestudzoną zalewą. Wlej tyle zalewy , by całkowicie przykryć ogórki.


Zalewa po ogórkach jest pełna octu, który świetnie wpływa na żołądek. Refluks żołądka jest spowodowany nieprawidłowym poziomem kwasu . Do słoika wsadzamy liść laurowy ,ziarenka ziela angielskiego ,pokrojoną marchew w talarki ,koper,kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Te szklarniowe nie są do kiszenia. Ważne, aby były zielone.


Te już żółknące nadają się . Do odcedzonych ogórków dodajemy chilli, drobno posiekany (nie przeciśnięty przez praskę) czosnek oraz wystudzoną zalewę. Do słoików włożyć dodatki lub wsypać gotową mieszankę przypraw. Składniki zalewy zagotować.


Rewelacyjna sałatka ogórkowa w zalewie z przyprawą gyros. Słyszałam o tych ogóreczkach wiele pochwał, więc postanowiłam również . Tato obierał, kroił i wrzucał chrzan i czosnek, a mama przygotowywała zalewę , zalewała ogórki i zakręcała słoiki. Ta wersja ogórków jest ostro - słodka, ogromnie nam smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty