Jeśli ciasto jest zbyt twarde , możesz dodać. Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Idealny chrust musi być kruchy, chrupiący, nie za twardy.
Faworki smaży się na rozgrzanym tłuszczu - aż . Dokładnie wymieszać, zagnieść dość twarde ciasto.
Mąkę przesiewamy dodajemy reszte składników wyrabiamy elastyczne ciasto gdy jest za twarde dodajemy śmietany , za lużne dodajemy mąki. Postne faworki przygotowane na cieście z wodą po upieczeniu są twarde. Ale Olesia podała na kilogram mąki, Z tego to wagon faworków wyjdzie.
Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby nie dodawać za dużo mąki bo wtedy zrobią się twarde. Ciasto ma być twarde , a chrust listkowany.
Ja nie dodałam od razu całej mąki, żeby ciasto nie wyszło za twarde i, żeby ładnie. Przewinięte faworki układamy na wysypanej mąką tacy.
Zobacz również: Masło jest zbyt twarde ? W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny . Dobrze wybite i dobrze usmażone faworki powinny być pokryte dużą ilością. Zagnieść ciasto , które będzie dość twarde , ale powinno być . Wlasnie zmielilam ciasto ,co prawda robie faworki pol na pol z maki.
Fani kruchego, francuskiego ciasta na pewno już się nie mogą doczekać,. Nasz przepis na faworki jest prosty ale sprawdzony. Zrobiłam,wyszły pyszne ale ciasto było bardzo twarde i moja maszyna nie dawała rady mieszać więc,dodałam dwa żółtka i troszkę śmietany i wyszło jak . Inaczej będą zbyt i twarde. Zagniatamy elastyczne, twarde ciasto – konsystencją i wyglądem będzie . Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. To najlepsze faworki , jakie miałam okazję zrobić.
Ja wykorzystałam maszynę do makaronu i miałam wręcz pergaminowe arkusze ciasta. Moje ciasto nie wychodzi twarde , a szybkim sposobem na spulchnienie jest . Powinno być jednolite, gładkie, elastyczne ale dość twarde. Wyrobione ciasto na ciasteczka podzielić na 3-kawałki, jeden rozwałkować a pozostałe przykryć.
Jak zrobić kruche i delikatne, domowe faworki na tłusty czwartek? Byłam ciekawa, jak robiło się faworki …. Według zasłyszanych kiedyś opinii ciasto na chrusty powinno oberwać przynajmniej 4razy,. A moja Mama zawsze mówiła, że ciasto na faworki ma być twarde raczej, spirytus . W smaku trochę przypominają nasze rodzime faworki , trochę pączki, więc. Twarde ciasto można wyrobić hakiem w dzieży bez wysiłku, . Przygotowanie faworków nie nastręcza trudności, gdy dysponuje się mikserem KitchenAid.
Złote, kruche faworki co roku w Tłusty Czwartek konkurują o. A jak ciasto wyszło twarde , . Kruche ciasto faworków mogło się kojarzyć z suchym opałem zbieranym w lesie. Kiedy wymieszasz wszystkie składniki na jednolitą masę, a ciasto będzie już miało formę zbitej, dość twardej kuli, przełóż je do miski, przykryj folią i odstaw na.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.