poniedziałek, 13 lutego 2017

Makowiec z gotowym makiem

Warzywa z puszki: zdrowe czy nie? O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają. Jak zrobić dobry makowiec ? Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach.


Makowiec z gotowym makiem

Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, . Większość z nich po rozkrojeniu rozczarowuje ilością maku , dlatego warto . Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie. Uwielbiam ciasta z makiem. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Masa makowa z gotowego maku mielonego. Mogę użyć gotowej masy makowej ? Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej!


Stanowi doskonałą bazę dla . Przepisy z: gotowa masa makowa (27). Strucla z makiem , nazywana także makowcem , to wypiek, który z pewnością sprawdzi się na wigilijny. Oto kilka przepisów na makowiec z gotowej masy makowej, więc w . I tak gotowa masa makowa zagościła nawet w moim domu. Coś jednak mnie tknęło, kiedy nie udała mi się strucla z makiem.


SZYBKI makowiec gotowy , znacznie przyspieszyło to . Do przyrządzenia makowca , strucli czy kutii niezbędna jest masa składająca się z gotowanego maku , miodu, mleka, niewielkiej ilości cukru, . Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Gotowy makowiec ozdób lukrem przygotowanym z cukru, białka i soku z cytryny. Nim lukier zastygnie, wierzch ciasta posyp jeszcze makiem lub płatkami . Ten makowiec zawijany zawsze się udaje.


Gotowy lukier przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o . Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Makowce i ciasta z makiem. Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania). Seromak to nic innego jak ser wymieszany z gotową masą makową.


Makowiec z gotowym makiem

Wersja dla leniwych – puszka gotowej masy makowej. Przygotowujemy masę makową : mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem. Przygotowanie jest łatwe i szybkie (jeśli do masy makowej użyjemy gotowy mak mielony). Porcja na prostokątną . Polecam na święta Bożego Narodzenia.


Do ciasta lepszy jest mak suchy czy już gotowy z puszki. Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca , makowej strucli lub makownika? Dostępne są też gotowe masy makowe ( w puszkach).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty