Zaczynamy od umycia botwinki i osuszenia jej. Oddzielamy buraczki od liści botwinki. Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście , łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego. Pod koniec wrzucamy posiekane liście botwiny. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Podajemy zupę zabieloną jogurtem lub mlekiem zbożowym . Na bazarkach i straganach robi sie coraz bardziej kolorowo. Uwielbiam pierwszy rabarbar, szpinak, botwinkę. Aż chce się gotować :).
Zupa z botwiny (młodych buraczków wraz z liśćmi ) to botwinka. A boćwina to zupełnie inna para kaloszy… Często te trzy określenia są ze sobą . Orzechy namoczyć na noc, następnie osączyć. Liście botwiny oddzielić od korzeni. Botwinka – właściwości, walory, witaminy. Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego – mają piękny.
Sezon na botwinę, czyli młode liście buraka ćwikłowego niedługo zacznie się chylić ku końcowi. To ostatnia okazja, aby pokusić się o przygotowanie botwinki ,. Wyniki wyszukiwania dla salatka z lisci botwinki. Sałatka z młodych liści buraka i szpinaku. Kupiłam ostatnio piękną botwinkę - dwa spore pęczki.
Buraczki były już całkiem duże, świetnie nadawały się na chłodnik. Buraczane liście to kopalnia żelaza, z tego powodu mają one silne. Wszyscy znamy smaczną zupę z botwinki i orzeźwiający chłodnik. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych.
Nazwą botwinka określa się też liście buraka ćwikłowego. Zobaczcie przepisy na pyszne zupy z botwiny : na ciepło oraz na zimno. Podstawowymi składnikami botwinki są młode liście i korzenie buraka . Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Szybka, sezonowa zupa z botwinki z ziemniakami, warzywami, zieleniną.
Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Buraki ścieram na tarce o grubych oczkach a liście i łodygi kroję w małe . Jak wiosna to botwinka , czyli małe, bardzo młode buraki wraz z liśćmi. Zwykle trafia do popularnej zupy o tej samej nazwie, ale nie zawsze . Zupa botwinka na wędzonce: rewelacyjnie smakuje i wygląda bardzo.
Po upływie minut do wywaru dodajemy buraczki i liście botwiny. Mają dużo żelaza, magnezu, fluoru, manganu czy chociażby siarki. Bezmięsna zupa z botwiny to również idealny - ponieważ pełnowartościowy - posiłek dla wegetarian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.