poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Liście botwinki

Chrupiące liście botwiny i boćwiny zachęcają po sięganie po nie właśnie wiosną. W maju na straganach można dostać najładniejsze warzywa. Botwina jest niskokaloryczna, w 1g świeżych liści jest tylko kcal, a w gotowanej botwince niewiele więcej, bo kcal.


Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym .

Mianem botwiny lub botwinki określamy młode liście , łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Botwinką nazywamy również najpopularniejsze danie powstałe na . Polecam Wam zrobienie botwinki do słoików, ale jeśli macie miejsce w zamrażarce. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich, uszkodzonych liści.


Lekka sałatka z liści botwiny - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce. Kroimy drobno seler naciowy. Siekamy drobno rzodkiewkę w małą .

Sezon na botwinę, czyli młode liście buraka ćwikłowego niedługo zacznie się chylić ku końcowi. To ostatnia okazja, aby pokusić się o przygotowanie botwinki ,. Wyniki wyszukiwania dla salatka z lisci botwinki. Sałatka z młodych liści buraka i szpinaku. Kupiłam ostatnio piękną botwinkę - dwa spore pęczki. Buraczki były już całkiem duże, świetnie nadawały się na chłodnik.


Buraczane liście to kopalnia żelaza, z tego powodu mają one silne. Wszyscy znamy smaczną zupę z botwinki i orzeźwiający chłodnik. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą botwinka określa się też liście buraka ćwikłowego.


Zobaczcie przepisy na pyszne zupy z botwiny : na ciepło oraz na zimno. Podstawowymi składnikami botwinki są młode liście i korzenie buraka . Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Szybka, sezonowa zupa z botwinki z ziemniakami, warzywami, zieleniną.


Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki.

Buraki ścieram na tarce o grubych oczkach a liście i łodygi kroję w małe . Jak wiosna to botwinka , czyli małe, bardzo młode buraki wraz z liśćmi. Zwykle trafia do popularnej zupy o tej samej nazwie, ale nie zawsze . Zupa botwinka na wędzonce: rewelacyjnie smakuje i wygląda bardzo. Po upływie minut do wywaru dodajemy buraczki i liście botwiny. Mają dużo żelaza, magnezu, fluoru, manganu czy chociażby siarki. Botwinka , czyli młode liście buraka są niezwykle zdrowe.


Bezmięsna zupa z botwiny to również idealny - ponieważ pełnowartościowy - posiłek dla wegetarian. Liście botwinki w zupie lub podjadane na .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty