czwartek, 31 marca 2016

Ruchanki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, . Bardzo smaczne i mało słodkie, proste w przygotowaniu danie regionalne. Zapraszam po przepis na te pyszne placuszki o śmiesznej . Dziś zabierzemy Was do Kaszubskiej kuchni pełnej ludowych specjałów i smakołyków. Ruchanki - przepis na racuchy z jabłkami prosto z Kaszub.

Składniki: ½ kg mąki ½ szklanki mleka jaja paczka cukru waniliowego łyżka cukru ½ łyżeczki soli dag drożdży ½ kostki . Jeszcze kilkanaście lat temu w wielu gospodarstwach wiejskich robiło się . Także ruchanki wzbudzają emocje. Jednak to nic innego, jak smażone na gorącym tłuszczu racuchy. Pod tą nazwą potrawa ta jest znana przede wszystkim na . Podwieczorek, Małe popołudniowe co nieco Podwieczorek w tradycji to lekki posiłek, na który jadało się zazwyczaj drobne przekąski, jak naleśniki, placuszki . Placuszki drożdżowe jedliśmy na wakacjach w agroturystyce Rancho Konik (adres). W zapisanym przepisie, babcia Dagmary .

Niebiańskie przysmaki - rachuchy, ruchańce, ruchanki. Kto z nas nie zna smaku racuchów, podawanych na ciepło z cukrem-pudrem, . Zarówno ruchanki jak i fjut, choć mogą budzić lekko frywolne skojarzenia, figurują na liście produktów regionalnych - pierwsze w województwie . Zrzuć kajdany politycznej poprawności i fałszywej pruderii! Sięgnij po nasze polskie.


Ciasto na ruchanki można przygotować z większym wyprzedzeniem i pozostawić do wyrastania na 2-godz. Im dłużej ciasto wyrasta, tym pulchniejsze będą . Co zrobić, by zaimponować ukochanemu w kuchni? A co , gdy chciałybyśmy przy tym uwzględnić smaki jego rodzinnych stron? Co w gwarze borowiackiej oznacza słowo ruchanki ? Poznaj mowę, którą szumią Bory Tucholskie. Ruchankami nazywa się na Kaszubach i Kociewiu drożdżowe racuszki.


Kiedyś już podawałam na nie przepis. Tym razem zamieszczam wersję z jabłkami. Nie zwyczajne, tylko robione z żytniego ciasta chlebowego.


Smażone w każdy weekend przez nasza babcie Sabinkę.

Doskonale sprawdzi się nie tylko na talerzach dzieci. Zobacz, jak zrobić je samemu. Pierwotnie przyrządzane były z ciasta chlebowego, na.


Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa ruchanki słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje . Bliższe i dalsze wyprawy. Wycieczki po okolicy, zwiedzanie regionu, dłuższe wypady w nieznane. Latem rozprzestrzenia się . Najszybciej wyprzedały się ruchanki , czyli potrawa podobna do racuchów na bazie ciasta drożdżowego. Stała taka kolejka, że aż nie .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty