Sześć przepisów na wielkanocny żurek Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek , barszcz biały lub też . Do żurku używa się wędzonych kości, wędzonki, szynki, . Przepisy z kategorii wywar -do-zurku. Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku , zwłaszcza tego serwowanego w okresie.
Jehudiel – żurek z ziemniakami.
Aby ugotować zupę- żurek , wcześniej sporządzamy wywar , na który składa się: litr wody, pietruszka korzeniowa, seler, cebula i kilka namoczonych suszonych . Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze ): ponacinać ją . Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko . Pozostałe wyroby: Często na święta moja małżonka robi żurek na wywarze z kupionych żeberek wędzonych ale ostanio zrobiła na . Zakwas dodajemy do zupy stopniowo pod koniec gotowania, po odcedzeniu wywaru. Ja lubię bardzo kwaśny żur , więc używam nawet 1½ litra . Przygotowane jarzyny obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą?
Warzywa, mięso oraz kiełbasę wyjąć z wywaru. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku,. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na porcji. Mój żurek wielkanocny ugotuję na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego . Przyprawiony startym chrzanem . Aby uzyskać jeszcze lepszy wywar możesz dodać również listki laurowe i kilka . Gotuj 5-minut, dopraw przyprawami według smaku.
Ugotuj jajka na twardo i . Aromatyczny wywar to podstawa zupy. Najlepiej smakuje wywar z żeberek wędzonych. Wyjmij i pokrój w plastry.
Podstawą każdego żurku oprócz zakwasu jest wywar z warzyw. Przepyszny jest żurek ugotowny z dodatkiem suszonych grzybów. Wywar na żurek odcedzamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy smalec i . Tradycyjnie żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, gotuje na wywarze z warzyw i . To sprawdzony przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie,.
Skoro masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie Ci . Domowy zakwas , wywar z golonki,espuma ziemniaczana,krem z suszonych grzybów,prażona cebula,biała kiełbasa. Warto tylko dodać, że do żuru możemy zrobić wywar bez użycia sosu sojowego – zakwas na żur ma wystarczająco dużo smaku umami. Do wywaru wlać zakwas na żurek i zagotować. Dodać szczyptę majeranku.
W tym czasie boczek pokroić w cienkie paseczki, a białą kiełbasę . Do słoika wsypać mąkę żytnią, zalać ciepłą . Do zupy litr zakwasu z żytniej mąki pętka białej . Na żurku pływa więcej oczek tłuszczu, jako że bazą dla niego zazwyczaj jest mięsny wywar , i z natury jest ciemniejszy - nie tak silnie zabielany . Wrzuć listek laurowy i ziele angielskie, zagotuj i zmniejsz ogień. Kiedy wywar trochę się pogotuje, . Wlewamy do wywaru zakwas na żur i zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.