Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Zasada jest taka, że do węgierskiego leczo należy użyć mniej więcej. Rozgrzeszając ich trochę przyznać trzeba, że w . Do przygotowania prawdziwego , węgierskiego lecsó zainspirowały mnie produkty z Centralnej Hali Targowej przy Vámház körút . I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej.
Potrawa jest prosta bez żadnych . Włożyć do słoików, pasteryzować minut. Leczo - prawdziwe węgierskie leczo. Jeszcze na studiach poznałam Almę, dziewczynę pochodzącą z Węgier. Alma przez pierwszy rok studiów . Przepisów na nie jest wiele i bardzo się od siebie różnią.
W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, . Zimą, takie pachnące słońcem, latem leczo węgierskie jest dla nas prawdziwym rarytasem. Ale kiedy tu ujrzałam jeszcze inną wersję lecza , w dodatku z zaznaczeniem, że jest prawdziwe , węgierskie , nie mogłam sobie odmówić jego . Przepis na leczo Roberta Makłowicza różni się nieco od tradycyjnej receptury. Niestety tu komentujących chyba nigdy nie jadło prawdziwego leczo. Często robimy leczo , a raczej coś co przypomina leczo , a jeszcze bardziej przypomina ratatouille. W prawdziwym węgierskim lecsó nie . Warto jednak pamiętać, ze prawdziwe węgierskie leczo składa się tylko z papryki , pomidorów, kiełbasy i cebuli.
I oczywiście dużej ilości . Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie leczo w zestawie z lampką wina. Składniki:kg dojrzałych pomidorów, kg papryki (żółtej, zielonej, czerwonej), duży kabaczek, dag pieczarek, puszka kukurydzy, dag oliwek zielonych, . Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Kliknij i przeczytaj ten artykuł!
Ciężko jest też u nas przygotować takie prawdziwe węgierskie leczo gdyż produkty trochę się różnią, ale myślę że choć w części je przypomina . Można dodać również kiełbasę i taką wersję lubię najbardziej. Składniki: kg dojrzałych pomidorów, kg papryki (żółtej, zielonej, czerwonej), duży kabaczek, dag pieczarek, puszka kukurydzy, dag . Bardzo sycące i mocno paprykowe, prawdziwe węgierskie leczo. Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej , krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni.
Jego główne składniki to papryka, pomidory . Co roku wczesną jesienią gotuję leczo. Od razu przeszło mi przez myśl, że z tej papryki koniecznie muszę zrobić prawdziwe Węgierskie leczo w wersji nie polskiej, nie czeskiej czy . Czy wiedzieliście, że prawdziwe węgierskie leczo w ogóle nie przypomina tego, które znamy? Pojechałam do Budapesztu i pomyślałam sobie, . Najczęściej podawane ono jest jako dodatek do potraw mięsnych lub do ziemniaków. Ostatnio co raz częściej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.