Doskonale sprawdzi się nie tylko na talerzach dzieci. Zobacz, jak zrobić je samemu. Pierwotnie przyrządzane były z ciasta chlebowego, na.
Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa ruchanki słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje . Tym razem pokazuje, jak przyrządzić kaszubskie ruchanki - płaskie, owalne racuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem owoców.
Bliższe i dalsze wyprawy. Wycieczki po okolicy, zwiedzanie regionu, dłuższe wypady w nieznane. Latem rozprzestrzenia się . Najszybciej wyprzedały się ruchanki , czyli potrawa podobna do racuchów na bazie ciasta drożdżowego. Stała taka kolejka, że aż nie . Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dokładnie zagnieć na stolnicy, aby otrzymać jednolite i plastyczne ciasto.
Jeśli ciasto jest zbyt twarde , możesz dodać.
Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Idealny chrust musi być kruchy, chrupiący, nie za twardy. Inaczej będą zbyt i twarde. Faworki smaży się na rozgrzanym tłuszczu - aż . Dokładnie wymieszać, zagnieść dość twarde ciasto. Mąkę przesiewamy dodajemy reszte składników wyrabiamy elastyczne ciasto gdy jest za twarde dodajemy śmietany , za lużne dodajemy mąki.
Postne faworki przygotowane na cieście z wodą po upieczeniu są twarde. Także ruchanki wzbudzają emocje. Jednak to nic innego, jak smażone na gorącym tłuszczu racuchy. Pod tą nazwą potrawa ta jest znana przede wszystkim na . Ale Olesia podała na kilogram mąki, Z tego to wagon faworków wyjdzie.
Jeszcze kilkanaście lat temu w wielu gospodarstwach wiejskich robiło się . Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby nie dodawać za dużo mąki bo wtedy zrobią się twarde. Ciasto ma być twarde , a chrust listkowany.
Podwieczorek, Małe popołudniowe co nieco Podwieczorek w tradycji to lekki posiłek, na który jadało się zazwyczaj drobne przekąski, jak naleśniki, placuszki . Placuszki drożdżowe jedliśmy na wakacjach w agroturystyce Rancho Konik (adres). W zapisanym przepisie, babcia Dagmary . Niebiańskie przysmaki - rachuchy, ruchańce, ruchanki. Ruchanki babci Dagmary.
Kto z nas nie zna smaku racuchów, podawanych na ciepło z cukrem-pudrem, . Ja nie dodałam od razu całej mąki, żeby ciasto nie wyszło za twarde i, żeby ładnie. Przewinięte faworki układamy na wysypanej mąką tacy. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta.
Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny . Dobrze wybite i dobrze usmażone faworki powinny być pokryte dużą ilością. Zagnieść ciasto , które będzie dość twarde , ale powinno być .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.