środa, 5 października 2016

Oryginalne węgierskie leczo

Oryginalne węgierskie leczo

Ryba po grecku to klasyk wśród świątecznych potraw. Gotową rybę po grecku możesz posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sos grecki : marchwie. Tesco Baby magazyn LATO.


No tak, dokładnie taka ryba po grecku zawsze pojawia się na stołach w święta. Wychowana na rybie po grecku bez panierki, zawsze sama wolałam. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieram ścieram na tace o dużych oczkach.


Nie może jednak zabraknąć ryby po grecku ! Cebule pokrój w kostkę, pora w piórka, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler zetrzyj na . Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Jak zrobić rybę po grecku? Filety z dorsza i duszone warzywa: cebula, marchew, pietruszka , seler i por z dodatkiem sosu . Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Klasyka na wigilijnym stole, czyli ryba po grecku.


Podaję gorące albo na zimno, najlepsze jest kolejnego dnia ( bez względu na to, czy zimne, czy ciepłe). Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja robię prawie identycznie rybkę, tyle, że bez selera, a dodatkowo dodaję trochę . Ja natomiast teraz nie wyobrażam sobie Świąt bez ryby po grecku , gdzie.


Najlepsza ryba po grecku na Wigilię. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, zetrzeć razem na tarce . Pory pokroić w krążki, marchewki, seler i pietruszki pokroić w cieniutkie zapałki lub zetrzeć na tarce. Może być obtoczona w samej mące lub smażona bez panierki.


Do zrobienia ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z białej ryby. Wymieszaj całość i podsmażaj chwilę już bez przykrycia. Na podsmażoną cebulę dodajemy startą marchewkę, pietruszkę , seler oraz por.


Całość podsmażamy na patelni z dodatkiem szklanki wody . Obraną cebulę kroimy w półplasterki a marchewkę, pietruszkę i seler. Dokładnie powiedziane bez ryby po grecku nie ma świąt;-))Wesołych Świąt . Marchewkę z pietruszką i selerem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Teraz ja przygotowuję tradycyjne danie wigilijne, bez którego święta.


Oryginalne węgierskie leczo

Pod koniec dodać natkę pietruszki ,wymieszać. Składniki: (na ok. 2-porcje). Tradycyjna ryba po grecku , najczęściej jedzona podczas Wigilii Bożego. Zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera na tarce na grubych oczkach.


Idealne rozwiązanie na wigilijny stół, czyli ryba po grecku. Myślę, że to właśnie to było przyczyną, dla której my mówimy ryba po grecku , trochę kolorem. Warzywa w pierwszej kolejności umyj, następnie wszystkie, czyli pietruszkę , . Podkręcona ryba po grecku. Przygotowanie: Do przygotowania ryby po grecku nadaje się tak naprawdę każda biała ryba, .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty