Ryba to jedno z dań ,które robię co roku na święta. Przepis dostałam parę lat temu od ciotki. Kosztowałam różnych ryb zrobionych w ten sposób . Ryba po grecku to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Seler, por i paprykę drobno kroimy. Pieczona ryba po grecku - poznaj najlepszy przepis. Doprawiamy cukrem, słodką papryką , pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, . Wiele osób dodaje do niej także czosnek oraz sproszkowaną słodką paprykę.
Wigilijny stół nie może się obejść bez ryby po grecku.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana. Nie można zapomnieć również o zielu angielskim i liściach laurowych. Najlepsza ryba w jarzynach „pod słońcem” z przepisu mojej Babci Nusi,. Potem dodać pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusić.
Do tej greckiej dodawana jest także słodka papryka. Klasyka na wigilijnym stole, czyli ryba po grecku. Pasty z suszonymi pomidorami z . Jeśli chodzi o paprykę postanowiłam, że pokroję ją w paseczki, po to aby wyraźnie. Do wykonania ryby po grecku użyłam anchois konserwowanego w oleju. Całość podsmażamy na patelni z dodatkiem szklanki wody oraz przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, słodka papryka ). Po tym czasie dodajemy do warzyw koncentrat, mieloną paprykę i musztardę . Jako dodatki, do cebuli doszły drobno krojone lub tarte pomidory i ostra papryka , która dawno temu dodarła na Korfu z Turcji.
W oryginale ryba Burdeto jest . Taką właśnie nazwę nosi ryba w sosie pomidorowo-jarzynowym. Choć ten grecki specjał zazwyczaj podawany. Ryba po japońsku jest moim zdaniem nawet lepsza od tej po grecku ,.
No tak, dokładnie taka ryba po grecku zawsze pojawia się na stołach w święta. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Włoszczyzna paski Hortex – opakowanie. Jak przyrządzić tradycyjną rybę po grecku ? Zobacz sprawdzony przepis Brygidy Kosel.
Czerwona papryka w proszku - łyżeczka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny. Jej przygotowanie nie wymaga wyjątkowych .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.